Десять помилок у вихованні, які всі коли-небудь здійснювали


Десять помилок у вихованні,
які всі коли-небудь здійснювали

Всі батьки виховують дітей в міру свого уміння і розуміння життя і рідко замислюються про те, чому в певних ситуаціях поступають так, а не інакше. Проте у кожної мами і батька в житті бувають моменти, коли поведінка рідної дитини ставить в безвихідь. Можливо, самі дорослі, застосовуючи радикальні методи виховання, роблять щось неправильно?
У своїх помилках ви не самотні, всі батьки їх час від часу здійснюють. Але завжди краще вчитися на чужих помилках, чи не так?
1. Обіцянка більше не любити - «Якщо ти не будеш таким, як я хочу, я тебе більше не любитиму».
Думка батьків. Чому діти так часто сперечаються з приводу будь-якого нашого прохання? Можливо, вони роблять нам на зло? І як бути в такому випадку? Закликати до здорового глузду? Та вони просто не чують, що дорослі їм говорять. Загрожувати? Це більше не діє. У таких випадках багато хто використовує своєрідну козирну карту: «Тепер матуся тебе більше не любитиме». Як часто багато хто з нас вимовляє цю фразу!
Думка психологів. Обіцянка більше не любити свого малюка - один з найсильніших засобів виховання. Проте ця загроза, як правило, не здійснюється. А діти чудово відчувають фальш. Одного разу обдуривши, ви можете на довгий час втратити довіру дитини - вона сприйматиме вас як брехливу людину. Тому, набагато краще сказати так: «Я буду тебе все одно любити, але твою поведінку я не схвалюю, вона мені не подобається».
2. Байдужість - «Роби що хочеш, мені все одно».
Думка батьків. Навіщо напружуватися, сперечатися, шукати аргументи, доводити щось дитині, нервувати? Дитина сама повинна навчитися вирішувати свої проблеми. І взагалі, дитину треба готувати до дорослого життя, хай вона швидше стане самостійною. А нас залишить в спокою.
Думка психологів. Ніколи не треба показувати дитині, що вам все одно, чим вона займається. Дитина, відчувши вашу байдужість, негайно почне перевіряти, наскільки це правда. І, швидше за все, перевірка полягатиме в здійсненні поганих вчинків. Дитина чекає, чи послідує за провину критика чи ні. Словом, замкнутий круг. Тому краще замість показної байдужості постарайтеся налагодити з дитиною дружні відносини, навіть якщо її поведінка вас абсолютно не влаштовує.
Можна сказати, наприклад, так: «Знаєш, в цьому питанні я з тобою абсолютно не згоден. Але я хочу допомогти тобі, тому що люблю тебе. У будь-який момент, коли тобі це знадобиться, ти можеш запитати у мене поради».
3. Дуже строге виховання - «Ти повинен робити те, що я тобі сказала, тому що я тут головна».
Думка батьків. Діти повинні слухатися старших беззаперечно - це найважливіший у вихованні принцип. Дискусії тут недопустимі. Неважливо, скільки дитині - 6 або 16 років. Дітям не можна давати поблажок, інакше вони остаточно сядуть нам на шию.
Думка психологів. Діти обов'язково повинні розуміти, чому і навіщо вони щось роблять. Дуже строге виховання, засноване на принципах, які не завжди зрозумілі дитині, нагадує дресирування. Дитина може беззаперечно виконувати все, коли ви поряд, і «плювати» на всі заборони, коли вас поряд немає. Переконання краще строгості. У разі потреби можна сказати так: «Ти зараз зробиш так, як я говорю, а увечері ми спокійно все обговоримо - чому і навіщо».
4. Дітей треба балувати - «Мабуть, я зроблю це сама. Моїй дитині це поки що не під силу. Вона ще встигне наробитися».
Думка батьків. Ми готові все зробити для нашої дитини, адже діти завжди повинні отримувати найкраще. Дитинство - така коротка пора, тому воно повинне бути прекрасне. Моралі, невдачі, незадоволеність - в наших силах позбавити малюків від всіх труднощів і неприємностей. Так приємно вгадувати і виконувати будь-яке бажання дитини.
Думка психологів. Розпещеним дітям дуже важко доводиться в житті. Не можна тримати єдине чадо під ковпаком батьківської любові, надалі це може привести до безлічі проблем. Повірте, коли батьки прибирають буквально кожен камінчик з дороги дитини, від цього вона не відчуває себе щасливішою. Швидше, навпаки - відчуває себе абсолютно безпорадною і самотньою. «Спробуй зробити це сам, а якщо не вийде, я тобі із задоволенням допоможу», - ось один з варіантів мудрого відношення до дочки або сина.
5. Нав'язана роль - «Моя дитина - мій кращий друг».
Думка батьків. Дитина - головне в нашому житті. Вона така розумна, що з нею можна говорити про все. Вона розуміє нас, прямо як справжня доросла людина.
Думка психологів. Діти готові зробити все, щоб сподобатися своїм батькам, адже тато і мама для них найголовніші люди на світі. Вони навіть готові зануритися в складний світ дорослих проблем, замість того, щоб обговорювати свої інтереси з однолітками. Але при цьому їх власні проблеми так і залишаються невирішеними.
6. «Більше грошей - краще виховання».
Думка батьків. Ми дуже обмежені в засобах, тому не можемо собі дозволити навіть побалувати дитину, постійно доводиться їй у всьому відмовляти, вона доношує старі речі і тому подібне. Словом, якби у нас було більше грошей, ми були б кращими батьками.
Думка психологів. Любов не купити за гроші - звучить досить банально, але це так. Часто буває, що в сім'ях з невисоким достатком дорослі роблять все, щоб дитина ні чого не потребувала. Але ви не повинні відчувати розкаянь совісті за те, що не можете виконувати всі її бажання. Насправді любов, ласка і проведене разом дозвілля для дитини набагато важливіші за вміст вашого гаманця. І, якщо розібратися, зовсім не гроші роблять дитину щасливою, а усвідомлення того, що вона для вас сама-сама найкраща.
7. Наполеонівські плани - «Моя дитина займатиметься музикою (тенісом, живописом), я не дозволю їй упустити свій шанс».
Думка батьків. Багато дорослих мріяли в дитинстві займатися балетом, вчитися грі на піаніно або грати в теніс, але у них не було такої можливості. І тепер головна мета тат і мам - дати дітям саму найкращу освіту. Неважливо, якщо дитині цього не дуже і хочеться, пройде час, і вони оцінять старання дорослих.
Думка психологів. На жаль, діти не завжди оцінюють зусилля батьків. І часто блискуче майбутнє, намальоване дорослими в своїй уяві, розбивається об повне небажання дитини займатися, наприклад, музикою. Поки малюк ще маленький то слухається дорослих, але потім... Бажаючи вирватися з клітки батьківської любові, починає виражати протест доступними їй способами - це може бути і прийом наркотиків, і просто захоплення чимось небезпечним. Тому, заповнюючи день дитини потрібними і корисними заняттями, не забувайте залишити їй трохи часу і для особистих справ.
8. Дуже мало ласки - «Поцілунок і інші ніжності не такі вже і важливі для дитини».
Думка батьків. Приголубити молодшу сестричку? Яка нісенітниця! Поцілувати маму? Пообніматься з татом? Та на це немає часу! Багато дорослих вважають, що ласки в дитячому віці можуть привести надалі до проблем в сексуальній орієнтації. Коротше, ніяких обіймів і поцілунків - є потрібніші і серйозніші речі.
Думка психологів. Діти будь-якого віку прагнуть до ласки, вона допомагає їм відчувати себе любимими і додає упевненості в своїх силах. Але пам'ятайте, що бажання приголубити повинно все-таки в більшості випадків виходити від самої дитини. Не нав'язуйте дітям свою любов активно - це може відштовхнути їх.
9. Ваш настрій - «Можна чи ні? Це залежить від настрою».
Думка батьків. Неприємності на роботі, погані відносини в сім'ї приводить до того, що часто дорослі «випускають пару» на дитину. Багато хто упевнений, що в цьому немає нічого страшного. Достатньо потім попросити вибачення в дитини і купити давно обіцяну іграшку, і все буде в порядку.
Думка психологів. Батьки повинні показувати дитині, що їх радують її  хороші вчинки і турбують погані. Це створює у дітей розуміння непохитності життєвих цінностей. Коли дорослі на догоду своєму егоїзму і настрою сьогодні вирішують щось, а завтра це ж забороняють, дитина може зрозуміти тільки одне: все одно, що я роблю, головне, який у мами настрій. Проте, якщо ви відчуваєте, що себе не переробити, краще заздалегідь домовитися з дитиною: «Коли у мене гарний настрій, тобі не буде дозволено робити все, що ти захочеш. А якщо поганий - постарайся бути до мене поблажливим».
10. Дуже мало час для виховання дитини - «На жаль, у мене зовсім немає часу для тебе».
Думка батьків. Багато дорослих дуже завантажені на роботі, але кожну свою вільну хвилинку прагнуть проводити з дітьми: вони відводять їх в садочок чи в школу, готують для них сніданки, перуть одяг, купують все, що потрібне. Діти повинні самі розуміти, що у батьків просто немає часу пограти і почитати з ними.

Думка психологів. Дорослі часто забувають просту істину - якщо вже народили дитину, треба і час для неї знайти. Малюк, який постійно чує, що у дорослих немає на нього часу, шукатиме серед чужих людей споріднені душі. Навіть якщо ваш день розписаний по хвилинах, знайдіть увечері півгодини (у цьому питанні якість важливіша за кількість) посидіти у ліжечка дитини, поговоріть з нею, розкажіть щось або почитайте книжку. Дитині це дуже необхідно.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Бесіда "Вербна неділя"